Kwasowa erozja szkliwa to stosunkowo częsty problem, który dotyka coraz szerszej grupy Pacjentów w różnym wieku. Jest to proces, który polega na stopniowym niszczeniu szkliwa, a w skrajnych przypadkach nawet jego utracie. Przyczyną erozji kwasowej nie są drobnoustroje chorobotwórcze, jak to ma miejsce w przypadku próchnicy, a kwasy naturalnie występujące w pożywieniu. Dowiedz się, czym dokładnie jest kwasowa erozja szkliwa i kiedy do niej dochodzi.

" />
Drogeria Estetic
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Kwasowa erozja szkliwa a odpowiednia dieta

blog ESTETIC-DENT

Kwasowa erozja szkliwa a odpowiednia dieta

Kwasowa erozja szkliwa to stosunkowo częsty problem, który dotyka coraz szerszej grupy Pacjentów w różnym wieku. Jest to proces, który polega na stopniowym niszczeniu szkliwa, a w skrajnych przypadkach nawet jego utracie. Przyczyną erozji kwasowej nie są drobnoustroje chorobotwórcze, jak to ma miejsce w przypadku próchnicy, a kwasy naturalnie występujące w pożywieniu. Dowiedz się, czym dokładnie jest kwasowa erozja szkliwa i kiedy do niej dochodzi.

Czym jest kwasowa erozja szkliwa?

Kwasowa erozja szkliwa pojawia się w wyniku spożywania dużej ilości pokarmów, których pH jest znacznie niższe od naturalnego pH szkliwa. Wśród takich produktów można wymienić duże ilości niektórych warzyw i owoców, napoje izotoniczne, słodzone napoje gazowane czy pewne rodzaje soków. Czy to znaczy, że należy wykluczyć ze swojej diety również te zdrowe produkty, które prowadzą do erozji? Oczywiście, że nie. Trzeba jednak dbać o zdrowe odżywianie i komponowanie zbilansowanych posiłków. Przesada w żadną stronę nie jest wskazana.

Jakie produkty spożywane w nadmiarze prowadzą do erozji szkliwa?

Spożywane w nadmiarze soki z cytrusów, wino, piwo, kolorowe napoje gazowane i napoje energetyczne to jedne z produktów, które stosowane często mogą prowadzić do wyjaławiania szkliwa. Ich spożywanie z umiarem nie jest niebezpieczne, ponieważ wówczas substancje naturalnie zawarte w ślinie neutralizują szkodliwe działanie kwasów. Problem pojawia się jednak wtedy, kiedy spożywamy je codziennie i w dużych ilościach. Oprócz kwestii dietetycznych przyczyną erozji mogą być także niektóre leki czy choroby takie jak bulimia, alkoholizm, nieprawidłowy skład chemiczny śliny czy refluks. Powiązane z tym mogą być również leczone choroby psychiczne, gdyż przyjmowanie niektórych antydepresantów może prowadzić do erozji szkliwa.

Jak poważnym schorzeniem jest erozja szkliwa?

Jeśli proces kwasowej erozji szkliwa już się rozpocznie, można go jedynie zatrzymać. Niestety uszkodzenia, do których zdąży dojść są nieodwracalne. Zęby stają się przez to coraz słabsze i kruche. Łatwiej dochodzi do ich łamania się, wyszczerbień oraz innych uszkodzeń mechanicznych. Może pojawiać się także brzydki zapach z ust oraz nadwrażliwość na ciepło i zimno. Charakterystycznym znakiem informującym o postępującej erozji mogą być także żółtawe przebarwienia widoczne na powierzchni zębów. W związku z utratą szkliwa zęby stają się o wiele bardziej podatne na powstawanie próchnicy i ubytków.

Jak zapobiegać kwasowej erozji szkliwa u dentysty?

Zabieganie kwasowej erozji szkliwa jest bardzo proste. Wystarczy bowiem zadbać o regularne wizyty u dentysty oraz prawidłową higienę jamy ustnej ukierunkowaną na zwalczanie lub profilaktykę tego problemu. Wśród zabiegów dentystycznych, które może zaproponować stomatolog w świetle takich dolegliwości wymienia się wypełnianie ubytków kompozytami oraz lakowanie zębów, czyli zabezpieczanie ich specjalnym uszczelniaczem. Stosuje się je na zdrowych zębach, a jego wykonanie na czas zmniejsza ryzyko próchnicy w trudnodostępnych miejscach nawet o 90%. Jest to szybki, tani, łatwy i bezbolesny proces, który może ochronić zęby przed wieloma przykrymi dolegliwościami. Oprócz tego pomocne jest stosowanie preparatów remineralizujących szkliwo w porozumieniu ze stomatologiem.

Nawyki pomocne w chronieniu zębów przed kwasami zawartymi w pożywieniu

Doskonałym pomysłem, który ogranicza negatywny wpływ kwasów na szkliwo, jest spożywanie produktów kwaśnych wraz z innymi o nieco bardziej sprzyjającym, neutralnym pH. Przykładem tych produktów mogą być jajka, sery czy jogurty, a także zboża oraz orzechy. Świetnym pomysłem jest również spożywanie napojów o potencjalnie niszczącym działaniu przez słomkę, co ogranicza ich negatywny wpływ na zęby. Po posiłku zawierającym kwaśne warzywa i owoce warto przepłukać usta specjalną płukanką bogatą we fluor lub hydroksyapatyt, który ma działanie wzmacniające szkliwo.

Zęby dobrze jest myć około 30 minut po posiłku po to, aby umożliwić substancjom zawartym w ślinie zneutralizowanie działania kwasów. Oczywiście nie wolno zapominać również o nitkowaniu – dobrze sprawdzi się do tego nitka z fluorem. Jeśli nie mamy możliwości przepłukania ust lub umycia zębów, ponieważ np. znajdujemy się poza domem, warto rozważyć żucie gumy bez cukru. Dobrym pomysłem będzie spożywanie posiłków regularnie i ograniczenie podjadania pomiędzy nimi – ma to zbawienny wpływ nie tylko na zęby, ale również na układ pokarmowy.

Produkty polecane w zapobieganiu kwasowej erozji szkliwa

Dobrym pomysłem będzie wymiana szczoteczki na soniczną, która dobrze oczyszcza przestrzenie międzyzębowe. Alternatywą dla takiego działania może być po prostu wymiana szczoteczki na manualną o nieco delikatniejszym włosiu, niż to, którego używamy przeciętnie. W utrzymaniu w zdrowiu szkliwa oraz całej jamy ustnej pomogą także pasty z fluorem i pasty z hydroksyapatytem, który ma zdolność uzupełniania mikro ubytków w szkliwie. Produktem dedykowanym dla osób ze słabym szkliwem są żele do intensywnej remineralizacji szkliwa

Komentarze do wpisu (0)

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium